İşitme kaybı her an, her yaşta ortaya çıkabilir. Aslında, işitme kaybı olan çoğu insan (%65) 65 yaşından küçüktür! ABD’de 18-44 yaş aralığında işitme kaybı olan 6 milyon insan var ve bunların yaklaşık 1,5 milyonu okul çağında.
İşitme ve İşitme Cihazları Hakkında Merak Ettikleriniz
İşitme kaybım olduğunu nasıl anlarım?
Çoğu zaman işitme sorunları rahatsızlık veya ağrı olmadan yavaş yavaş başlar. Dahası, aile üyeleri genellikle birinin işitme kaybına uyum sağlamayı öğrenirler, hatta bunu yaptıklarının farkında bile olmazlar. İşitme kaybınız olup olmadığını belirlemek için kendinize sormanız gereken bazı sorular şunlardır:
- İnsanlardan söylediklerini tekrar etmelerini sık sık istiyor muyum?
- İki kişiden fazla kişinin olduğu konuşmaları takip etmekte zorluk çekiyor muyum?
- Konuşmacıyla yüz yüze olmadığım sürece söylenenleri anlamakta zorluk çekiyor muyum?
- Diğer insanlar mırıldanıyor veya kelimeleri geveliyormuş gibi mi geliyor?
- Restoranlar, alışveriş merkezleri ve toplantı odaları gibi kalabalık yerlerde duymakta zorlanıyor muyum?
- Kadınları veya çocukları duymakta zorluk çekiyor muyum?
- Televizyon veya radyo sesini diğerlerinden daha mı yüksek tercih ediyorum?
- Kulaklarımda çınlama veya uğultu hissediyor muyum?
Bu sorulardan birkaçına evet cevabını verdiyseniz, büyük ihtimalle işitme kaybı yaşıyorsunuzdur.
Eğer işitme kaybım varsa ne yapmalıyım?
Bir değerlendirme için KBB doktoru ve odyologtan randevu almalısınız. İlk adım, işitme durumunuzu belirlemektir. KBB uzmanı işitme cihazı kullanmanızı önerirse size en uygun işitme cihazınızı belirlemek için işitme uzmanlarımızdan ücretsiz danışmanlık desteği alabilirsiniz.
İşitme kaybı ile bilişsel gerileme arasında bir ilişki var mı?
Johns Hopkins ve Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ndeki bir doktor ekibi tarafından yürütülen ve yayınlanan araştırmaya göre, işitme kaybı ile bilişsel gerileme arasında bir bağlantı olduğu görülüyor. Çalışmaya göre, “işitme kaybı olan yaşlı yetişkinlerin, işitmesi normal olan yaşlı yetişkinlere göre düşünme ve hatırlama sorunları geliştirme olasılığı daha yüksektir.”
İşitme kaybı ile denge yeteneği arasında bir ilişki var mı?
Denge sistemi, vestibüler (kulak), görsel ve proprioseptif (dokunma duyusu) sistemlerden gelen duyusal bilgileri içerir. Vücut, dengeyi koruyabilmesi için tüm bu bilgileri çevreyi yorumlamak için kullanır. Vestibüler sistem, denge sistemine temel duyusal bilgiler sağlar ve iç kulakta bulunur. Sağlam, iyi işleyen bir vestibüler sistem, düşmelerin önlenmesine yardımcı olur.
Her iki kulağım için de işitme cihazı kullanmalı mıyım?
İki kulakla işitme (binaural olarak adlandırılır) tek kulaktan daha iyidir. Çift taraflı işitme cihazı kullanımı sayesinde sesleri daha iyi duyabilir, daha iyi anlayabilir ve lokalizasyonu sağlayabilirsiniz.
İşitme cihazı teknolojisindeki son yenilikler neler?
Diğer birçok yüksek teknoloji ürünü cihaz (TV’ler, telefonlar, bilgisayarlar) gibi, işitme cihazları da son on yılda ve özellikle son birkaç yılda büyük bir teknolojik devrim yaşadı.
Son zamanlarda işitme cihazlarımıza sensörler ve AI (Yapay Zeka) teknolojisi ekledik. Sonuç, şimdiye kadarki en doğal ses kalitesidir. Audibel işitme cihazları duymanıza yardımcı olmanın ötesine geçmek için tasarlanmıştır ve artık aktif bir yaşam tarzı yaşamanıza da yardımcı oluyorlar. Bu işitme cihazları vücut ve beyin sağlığınızı izleyebilir; geri bildirimi neredeyse ortadan kaldırabilir; gürültülü ortamlarda dinlemeyi daha kolay ve daha konforlu hale getirebilir; televizyonlardan ve radyolardan gelen stereo sesi doğrudan işitme cihazına aktarabilir; telefonunuzla eller serbest konuşmanıza olanak tanır; ve çok daha fazlası. Hepsi daha küçük (bazı durumlarda görünmez) ve her zamankinden daha konforlu, şarj edilebilir ve güçlü cihazlarda.
İşitme cihazı kullanmak yaşam kalitemi nasıl arttırır?
İşitme kaybı olan kişiler ve yakınları üzerinde yapılan araştırmalar, işitme cihazlarının bir kişinin sosyal, duygusal, psikolojik ve fiziksel refahında önemli bir faktör oynadığını göstermiştir.
Daha spesifik olarak, işitme kaybı tedavisinin şunları iyileştirdiği gösterilmiştir:
- İlişkilerde iletişim
- Aile ilişkilerinde yakınlık ve sıcaklık
- İletişimde kolaylık
- Hayatınız üzerinde kontrol duygusu
- Sosyal katılım
- Duygusal istikrar
- Düşme riskinin azalması
Daha iyi duymanın tüm faydalarını düşündüğünüzde, işitme cihazlarının hayatınızı olumlu yönde değiştirmek için muazzam bir potansiyele sahip olduğunu görebilirsiniz.
İşitme cihazı görünür mü?
Görünüşünüz konusunda şüphesiz endişelisinizdir, ancak insanlardan kendilerini tekrar etmelerini isteyerek, insanlara uygunsuz şekilde yanıt vererek (veya hiç yanıt vermeyerek) veya hatta sosyal ortamlardan çekilerek işitme kaybını telafi etmek, işitme cihazı takmaktan daha belirgindir.
Günümüz işitme cihazları küçük, gizli ve her zamankinden daha şık. Hatta bazıları görünmez bile. Büyük ihtimalle bir işitme cihazınız olduğunda, yaşam kaliteniz o kadar artacak ki kozmetik sizin için o kadar da sorun olmayacak.
Hangi tip işitme cihazları var?
Günümüzde işitme cihazları, kulağın arkasına takılanlardan tamamen görünmez işitme cihazlarına kadar çok çeşitli boyut ve stillerde sunulmaktadır. İşitme uzmanınız ile odyolojik değerlendirme sonrasında test sonuçlarınız ve özel ihtiyaçlarınıza uygun işitme cihazını belirleyebilirsiniz.
Benim için en iyi işitme cihazı hangisi?
Hangi işitme cihazının sizin için doğru olacağını belirleyecek birkaç faktör vardır. Bunlar arasında işitme kaybınızın niteliği ve şiddeti, yaşam tarzınız, düzenli olarak yaptığınız aktiviteler, işiniz, görme yeteneğiniz ve el beceriniz ve dış kulağınızın ve iç kulak kanalınızın boyutu ve şekli yer alır. İşitme uzmanlarımız seçenekler arasında size rehberlik edecektir.
Neden Audibel işitme cihazı?
Audibel, işitme cihazlarında yapay zeka teknolojisi kullanan ilk firma olmasının yanı sıra, ses kalitesi, özel uyumlu cihazlar ve görünmez stiller konusunda da öncüdür. Ayrıca, vücut ve beyin sağlığını izleyen, düşmeleri tespit eden ve çok daha fazlasını yapan yerleşik sensörlere ve yapay zekaya sahip işitme cihazlarına sahip ilk firmadır.
Audibel işitme cihazlarında çınlama (tinnitus) çözümleri bulunuyor mu?
Tüm Audibel işitme cihazları, her hastanın istediği rahatlamayı sağlamak üzere tasarlanmış, özelleştirilebilir bir ses uyarısı sağlayan kanıtlanmış Multiflex Tinnitus Teknolojisine sahiptir.
Şarj edilebilir işitme cihazı nedir?
Audibel, lityum iyon pille çalışan şarj edilebilir işitme çözümleri sunar. Bu küçük şarj edilebilir piller, işitme cihazlarınızın tüm gün çalışmasını, gece boyunca hızlı bir şekilde şarj olmasını ve yarın kullanıma hazır olmasını sağlar. Böylece piller için paradan tasarruf eder ve sürekli olarak pilleri değiştirmekle uğraşmazsınız.
Su geçirmez işitme cihazı var mı?
Audibel Intriguea işitme cihazları 3 feet derinliğe kadar su geçirmeme özellğine sahiptir.
İşitme cihazına alışmak için süre gerekiyor mu?
Bazı insanlar işitme cihazlarına alışmadan ve bunların tüm faydalarını görmeden önce dört aya kadar bir uyum sürecine ihtiyaç duyabilirler. Profesyonel işitme ekibimiz sizin için kişiselleştirilmiş bir uyum planı oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Bu genellikle işitme cihazlarınızda küçük, düzenli ayarlamalar ve bunları farklı ortamlarda takmak için zaman içerir.
İşitme cihazlarının fiyatları ne kadar?
İşitme cihazlarının fiyatları, teknoloji seviyesine ve özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Son maliyet ne olursa olsun, ödeme planları sunuyoruz ve tüm kredi kartlarını kabul ediyoruz. Ayrıca işitme uzmanlarımızdan SGK’nın işitme cihazı için sağladığı katkı tutarı hakkında bilgi alabilirsiniz.
Ucuz işitme cihazları yeterli mi?
Genel olarak işitme cihazlarının fiyatları teknolojik özellikleri arttıkça yükselmektedir. Genellikle daha ucuz işitme cihazları basit ve temek özelliklere sahiptir. Çoğu işitme kayıplı işitme kaybına ek olarak gürültülü ortamlarda konuşulanları anlayamama, yüksek seslerden rahatsız olma gibi farklı problemlere de sahiptir ve temel özelliklere sahip işitme cihazları bu sorunları aşmada yetersiz kalabilir.
Ayrıca işitme cihazı kullanıcılarının ek konforlara ulaşmasını sağlayan kablosuz bağlantı özellikleri ve yapay zeka teknolojileri gibi yeni teknolojilere sahip işitme cihazlarının fiyatları da basit işitme cihazlarına göre yüksektir.
En önemlisi ise sadece işitme cihazı satın almayacağınızı, işitme cihazı alacağınız merkezden sürekli işitme desteği alacağınızı unutmayın ve sizi anlayan profesyonel uzmanlardan destek alın.
SGK işitme cihazı için ödeme yapıyor mu?
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), hastalara işitme cihazı satın almaları için 5 yılda bir maddi katkıda bulunmaktadır.
SGK 18 yaş üzeri kişilerde bir adet işitme cihazı için NET 4.239,20 TL* işitme cihazı katkısında bulunmaktadır. Yaşa ve emekli / çalışan durumuna göre yapılan NET SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır:
- 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 6.104,44 TL, veli emekli ise 7.630,56 TL
- 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 5.426,17 TL, veli emekli ise 6.782,72 TL
- 13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 5.087,04 TL, veli emekli ise 6.358,80 TL
- 18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 3.391,36 TL, emekli ise 4.239,20 TL olarak bildirilmektedir.
İşitme cihazı uzmanı seçiminde neye dikkat etmeliyim?
İşitme kaybı için çözüm ararken, mevcut teknolojiyi anlayan, takip eden ve size takip programı sunan bir işitme uzmanı seçtiğinizden emin olun. En iyi işitme çözümleri arasında bir ayarlama dönemi, üç aylık kontroller ve yıllık testler bulunur. Bu, her zaman en iyi şekilde duymanızı sağlar. Yakınınızdaki iyi bir uzmanını bulmak için sitemizdeki ‘’İşitme Merkezi Bul’’ bölümünü kullanabilirsiniz.